Geschiedenis

Het pand is gebouwd in 1803 door een landheer die meerdere panden en landgoeden in het centrum in bezit heeft. Het pand is gebouwd als kruideniers winkel die onder beheer valt van zijn dochter Gertrudis. in 1837 heerst er een grote brand in het centrum en de brandweer weet ternauwernood de winkel te redden van zijn ondergang. Slechts een gedeelte van het dak brand af en is er vooral waterschade.

in 1850 wordt de winkel overgedragen aan de Dochter van Gertrudis; Bregtje die samen met haar zus Anna en haar man de winkel draaiend houden. In 1864 blijkt dat de man van Anna al enige tijd overspel pleegt met Bregtje. Anna is hier woest over en verbreekt alle contacten, verlaat haar man, en trekt zich volledig terug. Het enige doel in haar leven lijkt nu het dwarsbomen van haar zus, haar ex man en de winkel. Sabotage is aan de orde van de dag, ruiten ingegooid, muren besmeurd met leuzen en uitwerpselen.

Op een zwarte dag in 1896 komt Anna de winkel in met een groot mes en heeft het gemunt op haar zus Bregtje. In haar woede uitbarsting rent ze door de winkel op haar zus af, struikelt over een touw waarmee aardappels naar de kelder getakeld werden, komt ongelukkig ten val waarbij het mes haar lever en darmen doorboort.

Haar zus probeert de bloedingen nog te verhelpen met doeken en alles wat voor handen is. Terwijl Bregtje haar zus in de armen heeft Spreekt Anna haar laatste woorden uit;
Vervloekt is je winkel, ik zal je eeuwig volgen, ik vergeef je nooit ..NOOIT” en blaast zij haar laatste adem uit.

Door dit voorval wordt het openbaar bekend dat Bregtje overspel had gepleegt en word ze geboycot. In de winkel loopt de klandizie achteruit, gaan de zaken slecht en lopen de schulden omhoog. Bregtje raakt uiteindelijk alles kwijt aan schuldeisers. Ze zoekt heil in de drank, en leent zich voor prostitutie. om zo haar alcoholverslaving te kunnen betalen. Leeft op straat en besluit in 1907 om in te breken in haar voormalige kruidenierswinkel en zichzelf daar te beroven van het leven door zich op te hangen achter de toonbank.

De opkoper van het pand ziet ook zijn zaken achteruit gaan doordat klanten de winkel niet meer in durven omdat er regelmatig meldingen worden gedaan van geest verschijningen en rare geluiden. en objecten die onverklaarbaar bewegen.

Het pand wordt in 1912 gesloten en blijft zeker 25 jaar dicht. In 1937 zijn de verhalen enigszins ‘vergeten’ door de tijd en ziet een nieuwe makelaar wel potentie in het pand en koopt het. Verbouwd het tot een Cafe Restaurant en verkoopt het in 1939 aan een uitbater. Na de tweede wereld oorlog overleeft te hebben lijken de zaken weer aan te sterken en loopt het cafe voortreffelijk. Gekenmerkt door saamhorigheid, gezelligheid en kwaliteit geeft de huidige eigenaar met trots in 1968 zijn zaak over aan zijn zoon die al enige jaren meedraaide.

1971 is het jaar dat Live muziek zijn intrede deed bij dit cafe en al gauw een populaire plek werd in de wijde omtrek. Een jaar later kwam de eerste melding van 1 van de gasten dat zij een verschijning achter de bar zagen. Daarna kwamen er regelmatig meldingen dat men spontaan dingen zagen bewegen. Dit werdt vaak lachend afgewezen “Je zal wel een glaasje te veel op hebben!”. Totdat de eigenaar het met zijn eigen ogen aanschouwde.

In een interview uit 1982 in de lokale bode antwoorde de eigenaar:”Ik ben niet bang, ze doet geen kwaad, af en toe duwt ze een fles uit de kast, maar verder niets. De gasten kijken er niet meer van op en ik krijg zelfs bezoek uit het hele land die speciaal voor dit fenomeen komen, met speciale camera’s en alles!”

in 2017 is de eigenaar samen met zijn vrouw onderweg naar het cafe om voorraden aan te vullen, maar komen zij beide door een noodlottig ongeval met de auto om het leven. Geen kinderen, en familie die geen interesse heeft doet de curator besluiten om het pand te verkopen en de opbrengsten te verdelen onder de familie.

begin 2020 wordt het pand gekocht door Berry Blue Eyes en omgetoverd tot een heus virtuele kroeg. Tot op heden de meest succesvolle en drukste kroeg van dit jaar!

NU OPEN klik om te KIJKEN
Momenteel GESLOTEN